Újév Koppenhágában

Az újèv elsô napjait Koppenhàgában töltöttem. Az időjàrás nem volt túl baràtságos, a gyakori jeges szèl ès havas esô miatt leginkább múzeumokban töltődtem, amiben szerencsére itt nincs hiàny, így rengeteg èlmènyt szívtam magamba. Koppenhága ritmusa, a sok biciklis, a hangulatos házak ès a klassz belsô terek lenyűgöztek, ezért gondoltam megosztom mik voltak számomra a legérdekesebb élmények.

A rengeteg bicikli elengedhetetlen kellékei az utcáknak

  1.  A lista élén a Ny Carlsberg Glyptotek (www.glyptoteket.dk) fogott meg, mely kihagyhatatlan helyszín a művèszetek kedvelőinek. A francia, dàn festmènyek ès az ókori egyiptomi szoborgyűjtemèny mellett az èpület együttes központjában talàlható pàlmahàz tetszett leginkàbb. A gyűjtemènyt a 18. szàzadban Karl Jacobsen bocsátotta közkincsè, hogy a művèszet örömèn màsokkal is osztozzon, így lett a neve glyptoteket, a görög glyphein, mint faragni és a theka, mint gyűjtemèny szóból. Kertjèben többek között Rodin Gondolkodó szobrának egy másolata is làtható.

Rodin: Gondolkodó

A Glyptoteken belüli pálmaház, belső kert


2.  Nagy èlmèny volt a  Danish Architecture Center (www.dac.dk) is, ami a dán èpítèszetet mutatja be egèszen a vikingek korától a jövôbe mutató víziókkal. Rengeteg olyan èrdekes információt adott, ami nem èpítèszettel foglalkozó laikuskènt is könnyen befogadható volt. Pl. azt, hogy a mai modern konyha már az 1950-es èvektől fontos szerepet kapott a dán családoknál vagy a korábban kàoszos koppenhàgai vàrosrendszert hogyan tettèk èlhetôbbè a “kézfej” (dánul egnsplankontoret) vàrosrendezèsi terv keretèben az 1940-es èvek vègèn.


3.  Természetesen nem hagytam ki II. Margit dán királynő koronázási èkszereit sem, melyek Rosenborgban (www.kongernessamling.dk/rosenborg/) találhatóak.
A királynő a napokban jelentette be lemondását a trónról, melyet 52 év uralkodás után, január közepétől elsőszülött fia, Frigyes dán királyi herceg fog elfoglalni. 
A kastèlyban tovàbbi uralkodói èkszerek is megtalàlhatóak.

Rosenborg kastély


4. A design szerelmeseinek kihagyhatatlan helyszín a Design Museum Danmark (www.designmuseum.dk), melyben a textílmintàk tervezèsètől az újrahasznosított anyagokból alkotott ruhàkon át a jövőt is vizionálták.

Divat az újrahasznosítás jegyében

A kiàllítàs egy rèsze azt mutatta meg vajon hogyan lehet majd hozzájutni pl. azokhoz a belső tulajdonsàgokhoz vagy kompetenciákhoz, amiket szeretnènk magunknak. Bizarrnak tűnik.


5. Egyik nap vàroson kívülre vettem az irànyt, a cèlállomàs Hillerod volt, ott is a Frederiksburg (www.dnm.dk) reneszànsz kastèly, mely Koppenhàga közelèben, egy kb. 40 perces vonat útra található. 

A XVII. században épült, a skandináv régió legnagyobb kastélyában rengeteg gazdagon faragott, csont vagy teknôs pàncèl berakàssal díszített bútor látható, melyeket az újkori elektromos gyertyák sejtelmes fényénél lehet megtekinteni, így az érzés is adott milyen volt akkoriban a kastély hangulata.

A túra végén még nagy hatással volt rám egy időszakos kiállítás is a kastélyban, melyet egy ma èlô dán portrè fotós, Petra Kleis (petrakleis.com) kèpei adtak.
(A fotóiról szóló album felkerült a beszerzendő album listára, a helyszínen csak tetemes súlya miatt nem vettem meg.) 

Petra Kleis címlapfotói

A sok látnivaló mellett egy életmódbeli tapasztalás:

a dànokra nagyon jellemzô a környezettudatosság, újrahasznosítàsban èlen járnak ès ehhez hozzátartozik a ruhák, használati tàrgyak adàsa-vètele, ami minden szinten működik (akàr a több ezer koronàs luxus márkáknàl is).

Sok az adománybolt ahol igazi kincsekre lehet talàlni. (Ha nem korlátos a bőröndöm kapcitàsa biztosan hazahozok magammal làmpàt, bekeretezett posztert, festményt ès keràmiákat is. :-))

Adománybolt Hillerodban


De mi az amit hazahoztam a koppenhágai utazàsomròl?

Azt a nyugalmat, mely az itt èlô emberekbôl àrad, a túlgondolás mentes èletet, ahogy ők élik ès a skandinàv lakberendezès egyszerű bàjàt, a funkcionàlis designt, az újrahasznosítàs jegyèben.

Forrás: saját képek

Next
Next

Konyha áttervezés-Balatonalmádi